Tips og gode råd

 

 
Bordopstilling:
Mål lokalet op og lav en tegning. Begynd med at placere bordene, som måler 76 x 180 cm. Der kan sidde 3 gæster på hver side og en ved hver bordende – altså maksimalt 8 gæster, når bordet står frit.
Ved en fest hvor gæsterne skal komme og gå på forskellige tidspunkter, bør bordene ikke stå som til en festmiddag. Der skal være gangarealer til trafikken.
 
 
Morgenkaffe eller reception:
Det mest praktiske er at bordene står, så deltagerne kan komme og gå uden at genere de øvrige. Hvis det er muligt, er det godt med borde ud fra en langvæg.
Mindst 75 cm fra endevæg til første bordkant og mindst 130 cm mellem bordene.
Til kaffebordet kan man nøjes med 50 cm bordplads til hver gæst, mens der til receptioner (hvor der bruges kniv og gaffel) bør være mindst 60 cm til hver gæst.
 
Frokost eller middag:
Bordet må gerne fremstå som et samlet hele og festens hædersgæster bør anbringes, så de har øjenkontakt med alle gæsterne.
Der bør aldrig være mindre end 60 cm bordplads - til hver gæst.
Fra bordkant til væg bør der være mindst 75 cm, og skal der serveres for gæsterne, er det nødvendigt med 1 meter.
Ved det hesteskoformede festbord bør der i åbningen være mindst 150 cm for at serveringen kan komme op mellem de to rækker gæster.
 
Borddækning:
Når man skal i gang med borddækningen, kan man med fordel anvende Rødovre Fest- og serviceudlejning bestillingsblanket her på hjemmesiden.
Når borde og stole er placeret, kan man komme videre med bordplanen
Dugen skal selvfølgelig være nyvasket og nystrøget, hvis man da ikke vælger en engangs dug. Dugen skal være så stor, at den hænger 15-20 cm ud over bordkanten. Dugene udlejer vi naturligvis også.
 
 
- Duge, servietter, lys og pynt bør matche sammen
- Porcelænet bør være ens
- Glassene bør være af samme type og lige mange til hver kuvert.
- Bestikket bør være fremstillet i samme materiale.
 
Tænk også på de øvrige ting der sættes på bordet, salt, peber, askebægere med mere, - at det ikke virker for blandet. Pas i øvrigt på, at blomsterdekorationerne og lysestager ikke bliver for høje eller voldsomme, så de tager udsynet fra gæsterne.
 
Kuverten:
Som midtpunkt spisetallerken, mellemlægsserviet, frokosttallerken, til højre herfor i rækkefølge - udefra og indefter - mod tallerkenen, kniv til forret, kniv til hovedret, til venstre for tallerkenen - igen udefra og indefter - gaffel til forret, gaffel til hovedret, bag tallerkenen dessertske.
 
Bestik:
Vær omhyggelig med, at alt bestik ligger med spidserne bort fra gæsten, samt at alle knivenes skær vender ind mod tallerkenens kant.
 
Glassene:
Som grundregel skal glassene altid placeres i den rækkefølge de skal bruges - fra højre mod venstre. Der er flere forskellige måder at stille glassene - enten lige, på skrå eller i en let bue, men rødvinsglasset skal altid stå midt for kuverten.
Indgår der øl og snaps, husk at snapseglasset skal stå til højre for ølglasset, og serveres der mineralvand stilles glasset normalt lidt ovenfor i højre side.
 

Bordplan:                                                                                                   
Bordherren sidder altid til venstre for borddamen.
 
Tænk festen igennem:
Det er altid en god idé, at tænke festen igennem, så man får styr på alt det praktiske. Hvor skal velkomstdrinken serveres? Hvem skal være toastmaster? Hvem skal servere? Osv. Hvis man gør det, risikerer man ikke, at stå med nogle irriterende praktiske problemer.